torstaina, joulukuuta 17, 2009

Länsimaisten musliminuorten radikalisoituminen

Pakistanissa pidätettiin viisi nuorta amerikkalaista muslimia, jotka olivat tulleet taistelemaan maahan ”pyhässä sodassa”, jihadissa. Miehistä kolme on pakistanilaistaustaisia, yksi egyptiläistaustainen ja yksi jemeniläisperheestä.

Miehet katosivat Pohjois-Virginiasta marraskuun lopussa ja heidät pidätettiin joulukuun puolessa välissä terroristijärjestön jäsenen talosta Pakistanissa.

Yksi miehistä oli jättänyt videoviestin, jossa hän kehottaa nuoria muslimeja toimintaan. Videolla lainataan myös Koraanin lauseita. 

Marraskuussa vakaumuksellinen muslimi, majuri Nidal Hasan ampui kuoliaaksi 13 ihmistä ja haavoitti kymmeniä Fort Hoodin tukikohdassa Texasissa. Hasan on ollut kirjeenvaihdossa al-Qaida-järjestöön kuuluvan imaami Anwar al-Aulaqin kanssa.

Minnesotassa pidätettiin useita somalialais-amerikkalaisia, jotka värväsivät nuoria muslimeja ääri-islamilaisen al-Shabaab-järjestön taistelijoiksi Somalian hallitusta vastaan.

Chicagossa on oikeudessa pakistanilaistaustainen amerikkalainen. Häntä epäillään osallisuudesta vuonna 2008 Intian Mumbaissa tehtyyn terrorismi-iskuun, jossa kuoli 170 ihmistä.

Tapaukset osoittavat länsimaissa asuvien musliminuorten radikalisoitumista. Huomattavaa on myös, että muiden uskontojen piirissä vastaavanlaista ilmiötä ei ole samassa määrin kuin islamissa. Olisikohan ongelma sittenkin islamin ytimessä Koraanissa?

Lähteenä on käytetty Helsingin Sanomien 11.12.2009 artikkelia, s. B2

Ei kommentteja: