keskiviikkona, kesäkuuta 07, 2006

Marokko miehittää Länsi-Saharaa

Espanja luopui viimeisestä siirtomaastaan, Länsi-Saharasta, vuonna 1975. Marokko miehitti maan Espanjan lähdettyä. Länsi-Sahara julistautui itsenäiseksi demokraattiseksi arabitasavallaksi 1976. Miehitystä on jatkunut jo yli 30 vuotta. Länsi-Saharan pakolaishallitus toimii Tinfoufin leireillä Algeriassa. Maan vapautusliike Polisarion hallitsee maasta kolmasosa ja Marokkolaiset miehitysjoukot kaksi kolmasosaa. Marokko on rakentanut tälle rajalle muuriksi korkean hiekkavallin, jota vartioivat raskaasti aseistetut marokkolaiset miehitysjoukot. Muuri aitaa länsisaharalaiset kotimaastaan, ystävistään ja paimentolaiset laitumistaan.

Muuri on suurimpia ja vaietuimpia sotilaallisista linnoituksista maailmassa. Muurin pituus on 2 700 km ja sitä vartioi 160 000 sotilasta. Piikkilankaa muurin varrelle on vedetty 20 000 km ja muurin eteen on kylvetty miinakenttä. Viiden kilometrin välein muurissa on vartioasema, jonka takana on tykistöä, panssarivaunuja ja tutka-asemia. Miehitysmuurin ylläpitäminen maksaa Marokolle 1,5 – 2 miljoonaa euroa joka päivä.

YK on vaatinut kansanäänestystä alueen itsenäisyydestä Marokon arabi-hallitukselta jo 40 vuotta. YK, Afrikan maiden järjestö OAU ja Haagin kansainvälinen tuomioistuin ovat tuominneet miehityksen. Muurin ympärillä on käyty vaiettua sotaa, jota valtamedia ei tuo esille. Arabien miehitys Länsi-Saharassa ei saa mediassa tilaa. Sen sijaan palstatilaa ja ohjelmatunteja käytetään Lähi-idän tapahtumiin.

Puolet länsisaharalaisista odottaa pakolaisleireillä itsenäisyyttä. 200 000 – 250 000 näistä pakolaisista asuu Algerian pakolaisleirillä. Marokko on siirtänyt Länsi-Saharaan 400 000 marokkolaista siirtolaista. Näistä puolet on sotilaita ja puolet siirtolaisia.

Länsi-Sahara on pääasiassa aavikko. Maaperässä on hieman fosfaattia, öljyä ja uraania. Luonnonvarat ovat kuitenkin sen verran vähäiset, että ne eivät selitä Marokon miehitystä. Miehityksen syynä on kansallisylpeys ja ajatus suur-Marokosta. Marokko ei aio luopua Länsi-Saharan hallinnasta, vaikka maan itsenäisyyden on tunnustanut 80 valtiota.

Länsi-Saharan väestöstä 100 % on muslimeita. Marokon väestöstä 99,8 % on muslimeja.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että Länsi-Saharan kysymystä pidetään esillä myös suomenkielisessä blogiyhteisössä. Suosittelen kuitenkin tutustumaan aiheeseen syvemmälti kuin Hannu Pesosen artikkeli (SK 22/2006), josta yo. teksti näyttää ydinosin olevan peräisin. Pesosen juttu on ansiokas kuvaus Polisarion valvomilta alueilta bermin itäpuolella, mutta antaa hieman toispuoleisen kuvan Länsi-Saharan konfliktista. Asioissa on aina puolensa, eikä Polisarion esittämää kuvaa tilanteesta voi pitää puhtaana totuutena samoin kuin Marokon kantoja silkkana valheena.

Anonyymi kirjoitti...

Ettei jää epäselväksi, niin todettakoon vielä, että on toki täysin ymmärrettävää, että viitatussa artikkelissa pääsee ääneen lähinnä vain Polisario, sillä se perustui matkaan Polisarion valvomille alueille. Marokko kun on suhtautunut paljon nihkeämmin tiedotusvälineiden vierailuihin Länsi-Saharassa.

George Blocker kirjoitti...

Kiitos kommentista. Yk on vaatinut Marokkoa ratkaisemaan tilanteen jo 30 vuoden ajan ja vaatinut Marokolta kansanäänestystä alueen tilanteesta. Marokko ei ole toiminut YK:n vaatimusten mukaan. Mitä muuta tämän jälkeen Marokon toiminnasta voi sanoa, kuin että se miehittää Länsi-Saharaa, vastoin Länsi-Saharan alkuperäisen väestön tahtoa. Lisäksi alueella on vahva miehitysvalli, joka ei ole Marokon ja Länsi-Saharan välissä vaan Lähsisaharan alueella.