sunnuntaina, maaliskuuta 12, 2006

Tästä puhtuaan - Kaltio-lehden sarjakuva

Oululainen pieni kulttuurilehti, Kaltio, antoi potkut päätoimittaja Jussi Vilkunalle, joka julkaisi Ville Rannan Muhammed-sarjakuvan. Sarjakuvan takia Oulun kaupunki perui piirtäjä Rannalta tilaamansa kuvituksen J. V. Snellmannin juhlakirjaa. Myöhemmin kaupungin Snellmann-työryhmä olisi ollut valmis perumaan päätöksensä, mutta Ranta ei enää suostunut tarjoukseen. Lehteä ja Oulun kaupunkia on syytetty ylireagoinnista ja Helsingin Sanomat ehdotti osapuolille hysteria palkintoa?

Ranta kristisoi omien sanojensa mukaan sarjakuvassaan Suomen ”pelkurihallituksen itsesensuuria ja alistumista tyhmyyden edessä”. Muutamaa päivää aiemmin pääministeri Matti Vanhanen oli esittänyt Suomen valtion virallisen anteeksipyynnön yksityisellä suomalaisella sivulla julkaistusta tanskalaisista pilakuvista Muhammedista. Rannan sarjakuva kritisoi suomalaista poliittista johtoa itsesensuurin ilmapiirin synnyttämisestä. Sarjakuvassa Tarja Halonen, Erkki Tuomioja ja Matti Vanhanen polttivat Tanskan lipun sanoutuakseen irti tanskalaisten ongelmista.

Onko Kaltio-lehti ja Oulun kaupunki huolissaan siitä, että eivät loukkaisi uskonnollisia tunteita vai onko kysymys pelosta ääri-islamilaisia kohtaan ja taipumista väkivallan vaatimuksen alle? Väkivaltaiset ääri-islamilaiset liikkeet rohkaistuvat toiminnassa, jos heidän vaatimuksiinsa suostutaan. Kärjistetysti sanottuna Kaltio-lehden ja Oulun kaupungin toiminta tukee ja rohkaisee tällaista väkivaltaista toimintaa.

Ääri-islamistit haluavat kuuliaisuutta omaa islamilaista arvomaailmaansa kohtaan kaikkialle maailmaan. Tähän arvomaailmaan liittyy suvaitsemattomuus ja suoranainen vaino toisinajattelijoita kohtaan. Onko islamin väkivaltainen liikehdintä onnistunut levittämään, tuomansa pelon kautta, omaa suvaitsemattomuuttaan länsimaihinkin? Kaltio-lehden tapauksessa kuvittaja menetti pelon synnyttämän ylireagoimisen takia toimeentuloaan.

Viimeaikaisessa kuohunnassa ei ole kysymys vain sananvapauden rajanvedoista vaan kysymys on myös siitä salliiko islam muita ajattelutapoja ja elämäntapoja ja salliiko islamilainen vakava uskonnollinen vakaumus muiden uskontojen tasavertaista harjoittamista. Useissa islamilaisissa maissa islamilaisen arvomaailman mukaista käyttäytymistä vaaditaan myös ei-muslimeilta. Esimerkiksi sianlihan myynti voi olla kiellettyä myös ei-muslimeilta. Onko mahdollista, että tulevaisuudessa mennään niinkin pitkälle, että jossakin Euroopan maassa kielletään sianlihan myynti muslimien loukkaantumisen takia?

Jälleen kärjistetysti voi sanoa, että tästä ei ole enää pitkä matka siihen, että muiden uskontojen harjoittamista vaikeutetaan, jotta muslimit eivät loukkaantuisi. Näin on tehty käytännössä useissa muslimimaissa jo vuosisatojen ajan. Islamin sallima uskonnonvapaus tai sen puute on nähtävänä nykyisten islamilaisten maiden jokapäiväisessä elämässä.

1 kommentti:

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Hei!
Sulla on hyvä rajattu aihe blogiin. Samalla kun tämä on järkyttävää luettavaa, se on myös silmiä aukaisevaa. toivon kestävyyttä blogillesi. Erkki Toivasen juttu oli mielenkiintoinen. En ollut selvillä siitä, että hän on näin perillä asioista.

Ei paljon hymyilytä raportin lause: "Kristityt ovat tällä hetkellä suurin ihmisryhmä, jolta on riistetty ihmisoikeudet tai kansalaisvapaudet uskonnon perusteella."