perjantaina, joulukuuta 28, 2012

Joulun juhlimisen kielto Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabiassa hyväksytään vain yksi uskonto, islam. Muiden uskontojen harjoittaminen on kiellettyä. Maassa ei sallita muiden uskontojen rakennuksia, ei muiden uskontojen symboleja, eikä muiden uskontojen kirjallisuutta tai muuta mediaa. Saudi-Arabiassa on myös kielletty muiden uskontojen juhlien vietto kuin islamin. Myös joulun vietto on kiellettyä.

Tämän vuoden 2012 jouluna maan uskonnollinen poliisi teki ratsian ja pidätti sen yhteydessä 41 henkilöä koska he ”juonittelivat joulun juhlimista”.  Juhlien järjestäjänä toimi tiettävästi aasialainen diplomaatti.

Saudi-Arabian islamilainen uskonnollinen johtaja päämufti, sheikki Abdel Aziz bin Abdullah, on aiemmin tuominnut joulujuhlien ja häiden vieton. Sheikki Mohammed al-Othaimin, joka on Saudi-Arabian korkeamman islamilaisen oppineiden neuvoston jäsen, on kieltänyt joulutoivotusten ja muiden kristillisten juhlien toivotusten lähettämisen maassa.

Islamista luopumisesta kuolemantuomio

Ehdotukset tiukan islamilaisen koodiston höllentämisestä ovat Saudi-Arabiassa vaarallisia. Torstaina 27.12.2012 Beirutissa sijaitseva ihmisoikeusjärjestö, “Gulf Center for Human Rights” ilmoitti, että saudiarabialainen ihmisoikeuksien puolustaja Raef Badawi on vaarassa tulla teloitetuksi islamin hylkäämisestä.

Badawi on Liberal Saudi Network -median perustaja ja päätoimittaja. Häntä on syytetty ”islamin pilkkaamisesta sähköisissä kanavissa” sekä ”kuuliaisuudesta luopumisesta”. 22. joulukuuta Tuomari siirsi tapauksen korkeimpaan oikeuteen ja kovensi syytökset ”islamista luopumiseen”. Jos Badawi todetaan syylliseksi, niin rangaistuksena on kuoleman tuomio.

Badawi pidätettiin kesäkuussa sen jälkeen kun Liberal Saudi Network oli julistanut “liberalismin päivän” Saudi-Arabiaan. Päivään oli tarkoitus sisällyttää konferenssi, joka myöhemmin peruutettiin viranomaisten varoitusten jälkeen.

Myös ehdotukset islamin uudistamiseksi ovat vaarallisia. Sillä joulukuussa myös saudiarabialainen kirjailija ja politiikan analyytikko Turki al-Hamad pidätettiin islamin ja kuninkaallisen perheen kritisoinnista Twitteri-viesteissä.

Al-Hamad on suorapuheinen liberaali, joka kirjoittaa maanalaisesta poliittisesta liikkeestä, uskonnonvapaudesta ja seksistä. Islamia loukkaavaksi katsotut tweettauksissa ehdotettiin, että islam pitäisi uudistaa samalla tavalla kuin profeetta Muhammed oli sanonut uudistavansa aiemmat aabrahamilaiset uskonnot.

English Al-Akhbar sivut
.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tämän kääntäisi Suomessa toisinpäin, niin siitä riittäisi media huomiota seuravaksi vuodeksi. Ja kaikki kommentointi olisi negatiivista rasismiksi leimaamista.
Maassa maan tavalla. Suvivirsi kunniaansa, se on perinteinen koulun lopetus virsi. Ja Suomessa syödään sikaa joulukuussa, eikö kaikkien pitäisi syödä vähintään kilo kinkkua, ihan vaan maassa asumisen kunniaksi.