maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Erkki Toivanen kirkkojen asialla

Kotiliesi lehden numerossa 9 / 2005 tunnettu kirjeenvaihtaja Erkki toivanen kirjoittaa marttyyrien kirkosta. Toivanen ei käsittele kirkon varhaista historiaa, vaan nykyaikaa. Toivanen kirjoittaa: "Uskontoon perustuva väkivalta uhkaa arviolta 200 miljoonaa kristittyä, toiset 350 miljoonaa joutuu alistumaan lakisääteiseen syrjintää." Toivanen nostaa esille myös Kirkkojen maailmanneuvoston YK:n ihmisoikeuskomissiolle luvuttaman raportin: "Kristityt ovat tällä hetkellä suurin ihmisryhmä, jolta on riistetty ihmisoikeudet tai kansalaisvapaudet uskonnon perusteella."

Toivanen nostaa esimerkiksi Egyptin koptikirkon. Kopteja oli Egyptissä jo tuhat vuotta ennen kuin islam tuli sinne. Toivasen mukaan koptikristityillä ei ole pääsyä Egyptin yliopistoihin eikä johtaviin asemiin valtion viroissa. Toivanen kertoo myös Saudi-Arabiasta, jossa ei suvaita kirkkoja eikä jumalanpalveluksia. Raamattu ja joulukorttikin on kielletty. Maan kansalaisoikeudet kuuluvat vain muslimeille. "Jos saudi-arabi kääntyisi kristinuskoon, hänen tuomittaisiin rikoksesta vankeuteen."

"Pakistanin viisi miljoonaa kristittyä elävät toisen luokan kansalaisina? He eivät kelpaa oikeudessa todistajiksi islaminuskoisia vastaan." "Pohjois-Nigeriassa käydyssä uskonsodassa kymmenettuhannet kristityt ovat menettäneet henkensä? Siellä kristittyjen koulutyttöjen on hunnuttauduttava ja perheiden alistuttava noudattamaan koraanin shari'a-lakeja." "Molukeilla on murhattu tuhansia kristittyjä osana Indonesian islamisointiohjelmaa." "Sri Lankan buddhalaiset tuikkasivat viime vuonna 44 kirkkoa tuleen ja pakottivat toiset 140 sulkemaan ovansa." "Pohjois-Koreassa kristittyjä on tiettävästi käytetty koekaniineina kehitettäessa kemiallisia aseita. " Muun muassa nämä esimerkit Erkki Toivanen luettelee artikkelissaan.

Lopuksi Erkki Toivanen kirjoittaa: "Kristityt näyttävät kavahtavan ajatustakin, että toiselta uskonnolta tulisi voida edellyttää samaa suvaitsevaisuutta, jota he itse pyrkivät noudattamaan. Entä sitten, kun vaino siirtyy 'kehitysmaista' kotipiiriin?"

Lähde: Kotiliesi nro 9, 2005, s. 130.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Erkki Toivaselle valaisevasta artikkelista. Me täällä Suomessa emme ollenkaan tiedä mitä kristityt joutuvat muslimaissa kokemaan.
Siksi on tavattoman tuskallista todeta islamin kasvu kotimaassamme.
Miten naiveja olemmekaan!