sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Kidutusta tv-sarjoissa

Länsimainen yhteiskunta on kulkenut pitkän tien karsiakseen kidutuksen pois yhteiskunnastaan. Tässä mielessä tämän ajan länsimaat ovat harvinaislaatuisia yhteisöjä ihmiskunnan historiassa. Tämä sivistys on ollut voimassa vasta muutaman vuosikymmenen.

Valitettavasti sitä ollaan purkamassa voimakkaasti median toimesta. Tv-sarjoissa ainakin suosituissa 24-tuntia ja Alias "sankarit" harjoittavat konnien raakaa kiduttamista estääkseen "suurempaa pahaa". Itse ajattelin kerran katsoa jakson 24-tuntia sarjasta, mutta suljin vastaanottimen kun sarjan "sankari" selosti sidotulle konnalle aikovansa työntää pyhkeen hänen vatsalaukkuunsa. Tämä sankari vakuutti avuttomalle uhrilleen aiheuttavansa suurta kipua, kun vetää pyyhkeen ulos vatsasta vatsalaukun limakalvon kanssa. YÖK. En taatusti katso koskaa yhtään jakso kyseistä sarjaa. Kidutus on törkeää ja julmaa toimintaa. Sitä ei voida hyväksyttää mistään syystä ei minkään "hyvän" aikaansaamiseksi eikä minkään "suuremman pahan" estämiseksi.

Itse olen huolissani tästä barbaarisuuden aivopesusta. Kidutusta ei pidä sallia minkään yhteisön toimesta eikä mistään syystä. Tarkoitus ei ikinä pyhitä keinoja. Jos olet samaa mieltä kanssani, niin voit vastuustaa sitä boikotoimalla kyseisiä sarjoja ja kaikkia muita sarjoja ja elokuvia, joissa käytetään kidutusta siten, että pyritään saamaan siihen katsojalta hyväksyntää. Lisäksi voisit lähettää pyynnön tv-kanaville tällaisten sarjojen lopettamiseksi.

13 kommenttia:

FFF kirjoitti...

24 sarjassa on aina tuollaista kidutusta ja voihan sitä nyt miettiäkkin kun se USA:sta tulee.. Ja oonkin joitain 24 keskustelu foorumeita ja siellä monet aika nuoretkin on sanoneet, että kidutus on ihan ok! Huonompaan suuntaan on menossa...

George Blocker kirjoitti...

Ihmisen julmuus hämmästyttää jatkuvasti minua. Kiduttamista harjoitetaan ympäri maailmaa viranomaisten toimesta. Turkille kidutuksen lopettaminen on laitettu yhdeksi EU:hun liittymisen ehdoksi. Meidän länsimaalaisten on vastustettava aktiivisesti sen tulemista takaisin yhteiskuntaamme. Media on suuri vaikuttaja tässä ajassa. Nuorille ja lapsille pitäisi opettaa voimakasta mediakritiikkiä. Rahan takia media suoltaa monenlaista disinformaatiota ja suoranaista roskaa.

Anonyymi kirjoitti...

tosiaan minulla ei ole täällä käyttäjää mutta kun löysin tämän huolestuneen kommentin niin päätin hieman sanoa jotain siihen , toivottavasti tämä rauhoittaa ja jos ei niin sitten se ainakin ärsyttää.
kuitenkin voin kertoa että no, aliakseen en ole ikinä oikein perehtynyt mutta 24ta seuraan kyllä aktiivisesti ja ihan puolustan itseäni teidän yleistykseltänne, että vaikka 24 on yksi lempisarjojani, se on vain sarja, se ei tarkoita että minusta kiduttamisessa olisi jotain hyvää!! oikeastaan syy kun katson 24ta on se, kuinka minusta on hyvin huvittavaa kuinka siinä kuvataan USAn hallitusta. olen nimittäin aika varma, ettei se todellisuudessa paljon poikkea sarjasta ja sehän on vain hienoa! sillä sen lisäksi että 24 on saanut valituksia Amnestyn ihmiseoikeusjärjestöltä (kuulun siihen by the way itsekin) niin myös USA:n hallitukselta. mietitäänpä miksi: he eivät halua että koko maailma tietää heidän todella kiduttavan ihmisiä. eräs kommentti 24ssa jonka presidentti lausuu: "ymmärtäisin kyllä antaa luvan kiduttaa ulkomaalaista. sen tekisin. mutta että USA:n kansalaista!" en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. lisäksi puolustaakseni myös hieman 24-castia, sanon että Kiefer Sutherland joka näyttelee Jack Baueria ("sankari" josta puhuit sen pyyhkeensä kanssa) vastustaa ankarasti USA:n politiikkaa. Lisäksi myös näyttelijä Dennis Haysbert joka näytteli 24:ssa pitkän aikaa presidentti David Palmeria on hyvin aktiivisesti mukana politiikassa, eikä hyväksy ollenkaan USA:n tämänhetkistä ulkopolitiikkaa, muistasin hänen olevan myös aktiivisesti mukana jossain AIDS-kamppanioinneissa...

no, kuitenkin pointtina oli se, että ymmärrän kuinka tämä teitä inhottaa, kuitenkin suosittelen tekemään hieman researchia ennen kuin tuomitsette täysin sarjan, sitä katsovista ihmisistä puhumattakaan! tosiaan, vaikka monet ehkä ovat idiootteja, eivätkä ymmärrä että sarja sekin vain on, ja ihannoivat sitä väkivaltaa, on myös meitä, jotka näkevät ne pienet ironiset häivähdykset ja sarkastiset kommentit ja juonenkäänteet joita sarjassa esiintyy. minun mielestäni on hienoa, että 24 näyttää miten asiat USAn mantereella todella ovat, ehkä niihin osataan puuttua paremmin, kun ongelmat tiedostetaan noin jämäkällä tavalla. älkää tuomitko sarjaa, ja ihmisiä jotka työskentelevät sen parissa tai jotka käyttävät aikaansa sen parissa katselemalla toiselta puolen ruutua. yleistäminen on niin rumaa. lisäksi jos seuraisitte sarjaa, olen varma että viksun tuntuisina ihmisinä te kyllä huomaisitte myös ne sarkastiset heitot aina joissain väleissä. (ainut joka 24ssa ikinä esiintyneistä presidenteistä on esitetty hyvänä on ollut tummaihoinen demari..!ajatelkaapa nyt hieman sitäkin..!)tosiaan vaikka katsonkin 24ää, se ei tarkota että ihannoisin kiduttamista. 24 on hyvä esimerkki asiasta, mitä monessa maassa, esim. USA:ssa ei ymmärretä: yhden terroristi on aina toisen vapaustaistelija.

tämä oli sitten mielipide näin itseään fiksuna pitävän katsojan näkökulmasta. tämä ei ole manipulointia, että katsokaa sitä sarjaa goddammit. hyväksykää asia tai jatkakaa puolitietämätöntä vihaamista minua, sarjaa ja monia monia muita ihmisiä kohtaan .

Anonyymi kirjoitti...

minun aikaisempaa kommenttiani ei selvästi julkaistu täältä ja ilmeisesti se on siis kiinni tämän koko "artikkelin" laittajasta? no, se kertoo sinusta jotain kun et halua julkaista minun mielipidettäni tästäkään asiasta

George Blocker kirjoitti...

Okei, jos kommenttisi on sinulle tärkeä niin julkaistaan se ja vastataan siihen samalla. En epäilekkään, että sarjan katsojat olisivat yhtä fiksuja kuin kukaan muukaan. Idiooteiksi en tietääkseni ole heitä haukkunut. Hienoa, että sarjan näyttelijöistä monet vievät eteenpäin hyviä asioita. Mutta se ei tee sitä tyhjäksi, että sarjassa kiduttaminen tehdään hyväksi "suuremman hyvän" saavuttamiseksi tai "suuremman pahan" estämiseksi. Kuka sitten määrittelee, mikä on riittävän suuri paha tai hyvä. Vastustan väkivaltaa ja ehdottomasti vastustan kidutusta. Koko maailman kaikeudessa ei ole asiaa, joka oikeuttaisi ihmistä kiduttamaan toista ihmistä.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kukaan ei ole niin kaiken yläpuolella, että se, mitä katsoo ja kuulee ei vaikuttaisi omiin arvoihin, näkemyksiin ja hyväksyntää. Jos sankarina pidetty henkilö käyttää kidutusta päästäkseen päämääräänsä, niin se vaikuttaa monien sarjan katsojiin, niin että he alkavat suhtautua kidutuksen käyttöön hyväksyvämmin. Miksi kukaan kiduttaisi toista, jos hänen mielestään se ei olisi jostakin syystä ja joitakin ihmisiä kohtaan hyväksyttävää?

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän kantasi aivan täysin. (olen siis sama joka tässä nyt on nää muutkin anonyymit tänne laittanut) ja tosiaan tiedän, että on varmasti monia ihmisiä, jotka ikävä kyllä sarjan kautta alkavat ihannoimaan väkivaltaa, juuri siksi, kun se esitetään siinä "sankarillisena tekona", mutta ymmärtäkää myös että kaikki eivät todella ole sellaisia. ja se mitä puhuit siitä, kun 24ssä kiduttaminen esitetään sillein, että se estäisi "suurempaa pahaa" jne. niin sehän tässä maailmassa on vikana, mutta niin ajattelee jokainen valtio! varmasti lähes kaikki valtiot (varsinkin USA:n kaltaiset, jotka ovat kokoajan mukana jossain sodissa) jakavat maailman hyvään ja pahaan ja ongelma on se, että eihän kukaan maa todellakaan pidä itseään sinä "pahana". 24 näyttää tämän USA:n näkökulmasta. mutta henkilöt jotka sarjassa ovat näitä terroristeja, he luultavasti käyttäytyvät ja ajattelevat täysin samalla lailla. en osaa oikein selittää, enkä tiedä ymmärrättekö mitä tarkoitan, mutta 24 kuvastaa minusta todella hyvin tämän maailman suurinta ongelmaa. ja tosiaan, eihän kukaan sotisikaan toisiaan vastaan ja tappaisi muita ihmisiä, ellei uskoisi tappavansa siinä joitain "pahiksia". se pätee koko maailmaan.

ja itseäni puolustan vielä sen verran, että 24 ei kyllä todellakaan vaikuta omaan ajatusmaailmaani ja arvoihini, se on vain TVSARJA! se on vain yksi naurettavan typerä viihdesarja! sitä katsoo sen actionin takia, ei sen takia, että siinä olisi jotain tosi hienoa väkivaltaa! minua suorastaan ÄLLÖTTÄÄ ne jotkut asiat, mitä sarjassa tehdään ja mitä mieltä ne ihmiset ovat, satun vaan olemaan todella koukussa siihen.

kun kysyit, kuka määrittelee sen kuka on tarpeeksi hyvä tai paha. se se ongelma on, minusta sellaista ei pitäisi määritellä. ei kukaan ole hyvä tai paha. on vain ihmisiä, jotka tekevät hyviä asioita tai pahoja asioita ja se pitäisi muistaa kun on kyseessä joku tällainen aihe. ja olen 100prosenttia samaa mieltä, että mikään tässä maailmassa ei oikeuta kenenkään ihmisen kidutusta, ja ihmisarvon viemistä.

George Blocker kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
George Blocker kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti: "kun kysyit, kuka määrittelee sen kuka on tarpeeksi hyvä tai paha. se se ongelma on, minusta sellaista ei pitäisi määritellä."
Olen samaa mieltä. Ihminen ei pysty eikä saa määritellä kuka on tarpeeksi paha kidutettavaksi tai tapettavaksi, ei edes Jack Bauer. Kukaan ihminen ei siihen myöskään pysty edes "Jumalan avulla". Tämän takia olen itse ottanut radikaalin asenteen väkivaltaan, olen pasifisti ja siviilipalvelusmies kristillisen vakaumukseni vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

noniin, hienoa, eikähön tämä asia nyt ala olla minun osaltani käsitelty, ja vaikka olen hieman erimieltä tästä siinä suhteessa, että kaikkia sarjoja ei pidä niin vakavasti ottaa, niin kaikki kunnioitus george blockerille ja muille jotka tänne nyt on jotain sanonut tai jotka edes lukevat näitä ja ovat samoilla linjoilla siitä, että teillä on joku kunnon radikaali mielipide jostain asiasta, se on tosiaan hienoa. ja tosiaan haluan sanoa, että pasifismius (voiko sen edes sanoa noin?!) on hieno homma ja tosiaan, mitään hyvää kiduttamisessa ja väkivallassa ei ole. ei edes silloin kun jack bauer tekee niin.

Anonyymi kirjoitti...

No olisiko parempi jos 24-sarja antaisi sellaisen mielikuvan että neuvostoliittolaiset, kiinalaiset ja kaikki muutkin kiduttavat mutta sankarilliset amerikkalaiset eivät tietenkään ryhdy tällaisiin toimiin?

Tällaistakin elokuvateollisuutta on runsaasti tarjolla. Ja arvatkaa minkä tahojen rahoittamaa pääasiassa.

George Blocker kirjoitti...

24-sarjan huonoin puoli on se, että sen sankari käyttää kidutusta, eli kidutus tehdään hyväksyttäväksi ja näin kidutuksen sallimiselle valmistellaan tilaa myös länsimaissa. Kiinassahan ja myös Turkissa kidutusta käytetään laajalti kuulusteluissa. Näin on valitettavasti myös useimmissa Afrikan, Aasian ja myös joissakin Etelä-Amerikan maissa. On luonnollisesti vähemmän tuomittavaa, että ohjelman konnat käyttävät kidutusta, joilloin ohjelma tavallaan tuomitsee sen. Mutta kun sankari käyttää sitä, niin ohjelma hyväksyy sen. Mielestäni kuitenkaan elokuvissa ja sarjoissa ei saisi käyttää eikä näyttää kidutusta ollenkaan. Kidutus pitäisi tuomita kaikkialla kaikilla mahdollisilla tavoilla mahdollisimman jyrkästi.

Anonyymi kirjoitti...

"Tällaistakin elokuvateollisuutta on runsaasti tarjolla. Ja arvatkaa minkä tahojen rahoittamaa pääasiassa."

Amerikan republikaanipuolueeltahan tietenkin. Poliittista propagandaa, Bush-hallinnon ajatustapoja sisältävä sarja.

George Blocker kirjoitti...

On mielenkiintoista huomata, että televisiosajan käsittely on saanut eniten kommentteja tässä blogissa.