sunnuntai, tammikuuta 15, 2012

Kääntyykö arabikevät suoraan islamilaiseen syksyyn?

Tunisiasta alkaneen arabimaailman liikehdinnän, arabikevään, toivottiin tuovan demokratiaa arabimaihin. Suomessa erityisesti media oli hyvin toiveikas ja myös sinisilmäinen liikehdinnän suhteen. Nyt Tunisiassa, Egyptissä ja Marokossa on toteutettu ensimmäiset demokraattiset vaalit. Voittajina ovat olleet islamistiset puolueet.

Egyptissä radikaali muslimiveljeskunta, jota media nimittää toiveikkaasti maltilliseksi, on saamassa 30 % ja ääri-islamilainen salafistipuolue 20 %. Yhdessä nämä islamistiset puolueet näyttävät saava yli puolet parlamentin paikoista. Islamistien kannatus tulee vielä nousemaan, koska nämä tulokset koskevat vasta suurkaupunkeja, joissa liberaalien kannatus on ollut voimakkaampaa. Maaseudulla muslimiveljeskunta ja salafistit tulevat saamaan vielä suuremman äänisaaliin.

Libyassa väliaikainen hallinto on luvannut tehdä maasta islamilaisen.

Arabiamaiden sunnit näyttävät seuraavan persialaisen ja shiialaisen Iranin tietä. Ei ole vaikeaa ennustaa arabimaiden toiveikkaasti alkaneen liikehdinnän läsähtävän maiden islamilaistumiseen. Tästä taas seuraa naisten aseman heikkeneminen työelämässä, koulutuksessa ja kaikilla muilla yhteiskunnan alueilla.

Islamistit eivät ole perinteisesti hyväksyneet muuta kuin islamilaisuuden ja senkin omien tulkintatapojen mukaan. Islamistien valtaanpääsyn jälkeen vähemmistöuskontojen ja liberaalien asema heikkenee. Egyptissä koptikristityillä on pitempi historia maassa kuin muslimeilla. Heitä on väestöstä 10 %. Arabikevään alettua koptit ovat kokeneet monia laajoja väkivaltaisuuksia valtaväestön ja armeijan taholta. Monet Egyptin kopteista harkitsee muuttoa ulkomailla.

Pohjois-Afrikan arabimaissa vanhoilla kristillisillä vähemmistöillä voi olla sama kohtalo kuin Iranissa ja Irakissa, muutto ulkomaille tai tuhoutuminen väkivaltaisissa hyökkäyksissä. Ennen Irakin miehitystä maassa oli kristittyjä noin 2 miljoonaa. Suurin osa heistä on etnisesti assyrialaisia (vähemmistö on armenialaisia), suurin kirkkokunta on katoliseen kirkkoperheeseen kuuluva kaldealainen kirkko. Islamistien hyökkäysten takia puolet näistä kristityistä on paennut maasta ja alueen vanha kristillinen kulttuuriperintö uhkaa hävitä puhumattakaan yksittäisten ihmisten kärsimyksistä.

Lähteenä on käytetty mm. Helsingin Sanomien ja Suomi-Assyria-yhdistyksen Internet-sivustoja