Kuva: Perinteistä Thai taissia Bangkokissa.
Kaikki muslimit eivät halua elää islamilaisen sharia-lain alaisena ja ei-muslimit eivät varmasti halua. Indonesiassa Jakartan hallitus sai rauhan Acehiin lupaamalle sille autonomian ja oikeuden toteuttaa Saharia-lakia. Rauhasta saavat maksaa tavalliset acehilaiset joutumalla alistumaan sharia-lain alle.
Tätä Acehin mallia toteutettiin myös Thaimassa, kun väliaikainen pääministeri myöntyi Etelä-Thaimaan islamistien vaatimuksiin. Myöntyminen tuo todennäköisesti rauhaa Bangkokiin, mutta tästä päätöksestä maksavat etelä-thaimaalaiset. Heistä 20 % on buddhalaisia, joita muslimit eivät pidä edes ”kirjan kansana”. He joutuvat elämään islamistien terrorin alaisena ja kärsimään uskonnollisista vainoista ja etnisistä puhdistuksista.
Pääministeri Surayud on todennut, että neuvottelut on avattu Thaimaan eteläisten osien itsehallinnolle, autonomialle ja mahdollisuudelle asettaa voimaan islamilainen sharia-laki Thaimaan siviilioikeuden sijaan.
Väliaikainen pääministeri, Surayud Chulanont, on vallankaappauksen toteuttaneen armeijan komentajan Sonthi Boonyaratkalin nimittämä. Surayud Chulanont on thaimaan ensimmäinen muslimi armeijan ylimpänä komentajana. Käytännössä Thaimaata johtaa armeijan ylin komentaja. Myös puolustus- ja sisäministerit ovat muslimeita. Thaimaan 65 miljoonan väestöstä muslimeja on vain 4,6 %. Muslimit ovat enemmistönä etelän Pattanin, Yalan ja Narathiwan provinseissa.
Tammikuussa 2004 alkaneen islamilaisen kapinan seurauksena on Thaimaassa kuollut 1700 ihmistä. Buddhalaiset ja kristityt ovat paenneet väkivaltaa etelän provinseista. Muslimikapinalliset ovat hyökänneet buddhalaisia munkkeja, valtion kouluja ja viihdepaikkoja sekä thailaisia sotilaita, poliiseja ja muita valtion virkamiehiä vastaan.
Muslimit ovat aiemmin eläneet rauhallista rinnakkaiseloa Thaimaassa muiden uskontojen kanssa. Viime vuosituhannen lopussa useat muslimit matkustivat Thaimaan ulkopuolelle islamilaisiin kouluihin ja saivat vaikutteita ääri-islamisteilta. Useita heistä osallistui Afganistanissa sotaan neuvostojoukkoja vastaan. Takaisin kotimaahan palattuaan he ovat levittäneet radiaalia wahhabilaista islamin tulkintaa. Monet muslimit Etelä-Thaimassa vastustivat aktiivisesti tätä islamin tulkintaa, mutta he joutuivat vainotuiksi ja jopa tapetuiksi ääri-islamistien taholta. Väitteistään huolimatta militantit islamistit eivät puhu kaikkien Etelä-Thaimaan muslimien äänellä.
Helsingissä tehty rauhansopimus on aiheuttanut Indonesiassa sen, että islamistit eivät ole enää Jakartan hallituksen ongelma, vaan yksistään Acehin. Yksi rauhansopimuksen Acehiin tuoman shara-lain ongelmista on myös se, että laki jakaa muslimiväestöä. Lisäksi Acehin mallin käytäntö on vaarassa laajentua koskemaan myös muita muslimienemmistöisiä alueita ympäri maailmaa, kuten Thaimaan esimerkki on osoittanut. Ainakin äärimuslimien vaatimus tähän malliin tulee lisääntymään.
Acehin eliitti on selkeästi ilmaissut, että he valitsisivat mieluummin maallisen hallinnon. Jopa Acehin islamilaiset opettajat ovat jakaantuneet niihin, jotka kannattavat maallista hallintoa ja niihin, jotka kannattavat shariaan perustuvaa islamilaista hallintoa. Monet kokevat sharian Jakartan antama ei-haluttuna lahja.
Sharia-lain mukaan esimerkiksi nainen tarvitsee raiskaustapausten todentamiseksi neljä miespuolista todistajaa. Jos hänellä ei ole näitä todistajia, niin hänen voidaan tuomita rangaistuksiin väärästä syytöksestä ja laittomasta seksistä. Vuonna 2004 Acehiin perustettiin uskonnollinen partio, wilayatul hisbah, joka valvoo sharia-lain toteuttamista.
Suomi on ylpeillyt rauhan aikaansaamisesta Acehissa. Toimilla on kuitenkin varjopuolensa. Sharia-lain salliminen romauttaa maltillisten muslimien ja ei-muslimien ihmisoikeuksia. Acehin mallin toteuttaminen Etelä-Thaimassa tuo rauhan Bangkokiin, mutta alistaa eteläthailaiset väkivallan ja terrorin alaisuuteen, kaventaa heidän ihmisoikeuksiaan ja riistää heiltä uskonnonvapauden. Uskonnolliset puhdistukset Etelä-Thaimassa ovat jo jokapäiväsiä, buddhalaiset joutuvat pakenemaan Etelä-Thaimaasta. Esimerkiksi 122 buddhalaista on paennut Yala provinssissa buddhalaiseen Nirotsangkha-ram temppeliin. Lisäksi Acehin malli lisää tulevaisuudessa ääri-islamistien vähemmistön vaatimuksia omaan lakia eri puolilla maailmaa.