maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Tuomio ja karkoitus nallen nimestä

Marraskuussa 2007 Sudanin pääkaupungissa Khartumissa tuhannet muslimimielenosoittajat vaativat brittiopettajan surmaamista Sudanissa. Mielenosoittajat pitivät oikeuden opettajalle langettamaa tuomiota liian lievänä. Opettaja tuomittiin islamin pilkkaamisesta kahdeksi viikoksi vankeuteen, kun hän oli antanut sudanilaisten oppilaittensa nimetä Teddy-karhun Muhammediksi. Muhammed on miljoonien muslimimiesten nimi, mutta myös islamin tärkeimmän profeetan ja perustajan nimi.

Opettaja karkoitetaan maasta vankeuden jälkeen. Oikeudessa häntä syytettiin vihan lietsomisesta, islamin loukkaamisesta sekä uskonnon ylenkatsomisesta. Nallen kutsumista Muhammediksi oli ehdottanut poika, jonka oma nimi on Muhammed. Tapaus on kiristänyt Britannian ja Sudanin välejä. Britannian ulkoministeri David Miliband pitää tapausta viattomana erehdyksenä.

Tapaus osoittaa, että koskaan ei voi tietää milloin loukkaat muslimia. Koraanin antaman kuvan mukaan Islamin uskonnon Allah on arvaamaton ja Koraanin oppi tekee myös sen seuraajat arvaamattomaksi. Mielenkiintoista tapauksessa on myös se, että Sudanin oikeus katsoi nallen nimeämisen "vihan lietsomiseksi". Mutta samaan aikaan se ei pidä vihan lietsomisena sitä, että kansaa kiihotetaan vaatimaan opettajan ampumista.

Lähteenä käytetty Helsingin Sanomien Internet-sivuja.

Ei kommentteja: