sunnuntaina, syyskuuta 23, 2007

Länsimaissa muslimien ”kulttuurin nimissä” tekemä perheväkivalta aiheuttaa hämmennystä

Italiassa 2000-luvulla ainakin yhdeksän musliminaista on kuollut perheväkivallan kautta. Tilastotieto on saatu Italian musliminaisten yhdistykseltä. Yhdistys kampanjoi herättääkseen italian poliitikot kiinnittämään huomiota maahanmuuttajaperheiden naisten heikkoon asemaan. Kulttuurin verukkeella Italian oikeuslaitoksessa hyväksytään maahanmuuttajaperheiden naisten alistaminen ja perheväkivalta.

Italian korkein oikeus kumosi 30.8.07 muslimi-isän ja -veljen tuomiot perheen tyttären pahoinpitelystä. Korkeimman oikeuden päätös on herättänyt laajaa tyrmistystä. Päätöksen mukaan isän ja veljen väkivalta Fatima-tyttöä kohtaan ei tehty ”kiusaamistarkoituksessa” vaan ”hänen parhaakseen”. Veljen ja isän mukaan Fatima käyttäytyi vastoin ”islamilaisen kulttuurin arvoja” pukeutumalla farkkuihin ja kulkemalla italialaisnuorten kanssa.

Syyskuussa Italiassa on oikeudenkäynti tyttärensä surmannutta pakistanilaisisää vastaan. Italialaislehtien mukaan tämä korkeimman oikeuden käsittämätön päätös voi vaikuttaa ennakkotapauksena murhaoikeudenkäynnissä. Brescian kaupungissa vuonna 2006 tapahtuneen "kunnianmurhan" uhri oli teinikäinen tyttö Hina Salem, joka vastoin isänsä tahtoa liikkui italialaisnuorten kanssa.

Kulttuurin verukkeella harjoitettu väkivalta ja alistaminen on hankala aihe myös muualla Euroopassa. Hollannissa oikeuslaitokset ovat katsoneet läpi sormien pitkään "kulttuurierojen ymmärryksen nimissä" maahanmuuttajaperheissä tapahtuvia väkivaltatapauksia. Saksan turkkilaisväestö suhtautui erittäin kielteisesti uuteen lakiin, jolla pyritään estämään tyttöjen pakkoavioliitot. Kanadassa Quebecin osavaltion muslimiväestö kaavaili omien perheriitojensa varten tarkoitettu muslimituomioistuimen perustamista. Voimakas julkinen vastustus kuitenkin keskeytti suunnitelman.

Lähde LogosMedia